Kisalföldi Agrár ÁKK
A jól felszerelt tanműhelyekben dőlhet el a szakképzés sikere

A jól felszerelt tanműhelyekben dőlhet el a szakképzés sikere

A jól felszerelt tanműhelyekben dőlhet el a szakképzés sikere

A jól felszerelt tanműhelyekben dőlhet el a szakképzés sikere

Frissen sült sós stangli és hagyományos főzött csokoládéfagylalt – bemutatták, és rögtön ki is próbálták a szombathelyi élelmiszeripari technikum sütő- és cukrászüzemében a pályázati pénzből beszerzett új gépeket.

Több iskola is gazdagodott a most záruló projekt révén: a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrumhoz tartozó intézmények közül a soproni Roth Gyula Mezőgazdasági, a szombathelyi Herman Ottó és az Élelmiszeripari és Földmérési, valamint a Vépi Mzőgazdasági Technikum kapott új  berendezéseket – ezekről tartottak sajtónyilvános eseményt kedden.

Hoczek László, a centrum főigazgatója a részleteket is elmondta: a projekt célja a szakképzés korszerűsítése volt azért, hogy a technikumokból kikerülő diákok komoly szaktudáshoz jussanak, és ezáltal könnyebben elhelyezkedjenek, majd helytálljanak a munkaerőpiacon. S hogy már most is kiemelkedő a centrum intézményeiben a képzés, azt jól bizonyítja a tanulók eredményessége az országos szakmai versenyeken – a legjobbak itt is gratulációban részesültek.

A duális képzés fontosságát hangsúlyozta a helyszínen Bagdán Boglárka, a duális agrárszakképzésért felelős miniszteri biztos. – A szakképzésben már régóta jelen van ez a szemlélet, de a mezőgazdaságnak még van hová fejlődnie ezen a téren, ezért az elmúlt időszakban nagy energiákat fektettünk abba, hogy a duális képzést itt is fejlesszük. Ennek eredményeképpen létrejöttek a centrumainkban az ágazati képzőközpontok, elsőként a Kisalföldi Agrár Ágazati Képzőközpont, és forrás is rendelkezésre áll már ahhoz, hogy eszközökben is fejleszthessünk – fogalmazott. Megjegyezte: országszerte a többi agrár ágazati képzőközpont is hasonló mértékű pályázati pénzhez jutott.

Kiderült, hogy térségünkben az agráriskolák összesen 87 millió forint értékben vásárolhattak eszközöket, köztük mezőgazdasági nagy- és kisgépeket, erdészeti gépeket, tárolóeszközöket, laboratóriumi eszközöket, hidrológiai és geodéziai eszközöket, valamint sütőipari és fagylaltkészítő gépeket – ez utóbbiak hasznáról élesben is megbizonyosodhattak az esemény résztvevői, hiszen a tankenyérbolt mögötti sütőüzemben rögtön ki is próbálták őket.

A tanműhely fejlesztéseit Szalai Tamás szakmai igazgatóhelyettes mutatta be részletesen. Arról beszélt, hogy ezekkel a korszerű gépekkel könnyebb a munka, és azt a rutint, amit ezekkel szereznek a diákok, a külső képzőhelyeken is hasznosítani tudják. Kemence, pedálos tésztanyújtó és kiflisodró gép, mérlegek, szitagép, a cukrászműhelyben pedig több habverő gép, asztali nyújtógép és új hűtő és fagylaltkészítő gép teszi egyszerűbbé a képzést. Ez utóbbi működését Poncsák Péter, a 10. évfolyamosok osztályfőnöke ismertette. Mint mondta, a gépek abban segítenek, hogy az elméleti tudást gyakorlatban is elsajátítsák a fiatalok. Citrom- és csokoládéfagylalt készült erre az alkalomra.

A mezőgazdasági kis- és nagygépeket szintén bemutatták, ezekről kiderült, hogy nemcsak a képzésben, de a tényleges gazdálkodásban is hasznukat veszik a térség agráriskolái. A centrum- és intézményvezetők azt remélik, hogy ezeknek a fejlesztéseknek számokban is mérhető hozadéka lesz a beiskolázásoknál – hangzott el.

(Forrás: frisss.hu)